Japońska sałatka z makaronem gryczanym z boćwiną, melonem i sosem sezamowym

Japońska sałatka z makaronem gryczanym z boćwiną, melonem i sosem sezamowym

Soba to imię królowej japońskiego makaronu. Składa się głównie z kaszy gryczanej i jest idealny do zimnych, letnich dań z makaronu. Na przykład klasyczny japoński „Zaru Soba” jest bardzo łatwy w połączeniu z sosem z mirinu, soi i bulionu oraz dodatkami z liści nori, startej rzodkiewki i dymki. Gryka jest tak zwanym pseudoziarnem, ma orzechowy i bardziej aromatyczny smak niż wiele prawdziwych ziaren. Niestety jego mąka nie zawiera glutenu, dzięki czemu tak łatwo jest nam zrobić ciasto z mąki pszennej. BEE – makaron gryczany (soba) z bardzo dużą zawartością mąki gryczanej jest zatem wrażliwy, łatwo rozpuszcza się w gotowanej wodzie i, jako środek ostrożności, jest raczej gotowany na wolnym ogniu niż gotowany. Lub nawet na parze – co jest możliwe tylko w przypadku świeżego makaronu.

Makaron gryczany na urozmaicenie diety


Do spróbowania z domowym, świeżym makaronem gryczanym możesz użyć mojego niezbyt japońskiego, ale bardzo prostego przepisu: 250 g mąki gryczanej zalać 150 ml wrzącej wody i pokruszyć. Zagnieść z 250 g mąki pszennej i 2 jajami na gładką masę. Przykryj i odstaw na 30 minut, a następnie rozwałkuj ciasto na grubość 2 mm na posypanej mąką powierzchni roboczej i pokrój w wąskie kluski – rozwałkowanie i krojenie jest szczególnie łatwe na maszynie do makaronu. Smak jest świetny, a doświadczenie warte spróbowania.

Ale możesz też użyć gotowego, suszonego makaronu soba, niekoniecznie musisz samodzielnie robić włoskie spaghetti. W każdym razie zakupiony makaron gryczany może zawierać trochę mąki pszennej, aby ustabilizować makaron w rondlu. Jednak na rynku są również makarony, które prawie nie zawierają mąki gryczanej, składają się z pszenicy i są szare, ale są szczególnie drogie. To oczywiście bzdury. Lubię zimny makaron z dużą ilością świeżych warzyw, do którego pasuje trochę słodkich owoców. Noc Świętojańska to najlepszy czas na boćwinę i arbuza, razem z sezamem i imbirem tworzą bardzo smaczną sałatkę makaronową.

Jeśli chcesz, możesz posypać furikake na wierzchu, aby uzyskać dodatkową chrupkość przypraw, która i tak prawie zawsze działa i jest tutaj szczególnie dobra.

Makaron gryczany na zimno z sosem sezamowym i boćwiną

Dla 4 osób

  • 500 g boćwiny, boćwiny lub szpinaku
  • 600 g arbuza
  • 300 g makaronu gryczanego (bez glutenu w sklepach znajdziesz również produkty ze 100% mąki gryczanej).

Na sos:

  • 60 g obranych nasion sezamu
  • 6 cm bulwy imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 1-2 łyżeczki koreańskiej pasty chili (Kochujang)
  • 4 łyżki wody
  • Sól.

Umyj boćwinę, pokrój łodygi na 2 cm kawałki i gotuj na parze w koszyczku do gotowania na parze nad woku z niewielką ilością wody przez 3-4 minuty, aż będą chrupiące (lub dusić z 3 łyżkami wody w małym rondelku z pokrywką). Liście boćwiny pokroić w paski o szerokości 2 cm, gotować na parze z szypułkami przez kolejne 2 minuty. Następnie dobrze ugasić i osuszyć.

Arbuza pokrój, obierz i pokrój w kostkę. Sezam pieczemy w woku lub na patelni bez tłuszczu na złoty kolor, często mieszając. Ostudź w misce. Imbir obrać i pokroić w plasterki w poprzek ziarna. Drobno wymieszać z połową sezamu, sosem sojowym, sokiem z limonki, pastą chili i wodą. Dopraw do smaku, ewentualnie dodaj trochę soli.

Makaron gryczany ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i krótko opłukać, dobrze odsączyć – makaron może być jeszcze letni, ale nie powinien się kleić.

Makaron gryczany wymieszać z boćwiną, melonem, pozostałymi sezamem i sosem sezamowym i podawać.